Yayınlarımızı talep için tıklayınız.

Cilt: 15, No: 2 (Ağustos 2024)

Yazdır Çalışmayı İndir (PDF)

 

SUNUŞ

Dergimizin 15. cildinin ikinci sayısını yayınlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Dergimizin de bünyesinde bulunduğu Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV), Türk ve Türkiye Yüzyılının ruhuna uygun şekilde farklı konu alanlarında akademik yayın faaliyetlerine devam etmektedir. Düşünce Dünyasında TÜRKİZ ailesi olarak ilelebet payidâr olacağına inandığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Milletinin menfaatine çalışmalarla siz kıymetli okurlarımızın huzuruna çıkma gayretimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Düşünce Dünyasında TÜRKİZ Dergisi’nin bu sayısında da bir öncekinde olduğu gibi muhtelif sosyal bilim alanlarından yazılar mevcuttur. İlk olarak Ümit Ömer KILIÇ’ın kaleme aldığı “Putin Rusyası’nın Hindistan Politikası” başlıklı araştırma makalesinde, son yıllarda uluslararası gündeme sıklıkla konu olan Rusya-Hindistan ilişkileri ele alınmıştır. Özellikle Putin döneminde ikili ilişkilerin önemli ölçüde gelişmesine dikkat çekilen makalede çok kutupluluğa evrilen uluslararası sistemin dönüşümünde Putin’in Avrasya merkezli hedeflerine yer verilmiştir. Dolayısıyla bu çerçevede yazar, Rusya-Hindistan ilişkilerinin yeni sistemin inşasına etki ettiğine işaret etmektedir.

Dilay NAKIŞ’ın “Liberal Ekonomi Bakışıyla Türk Devletleri Teşkilatı” başlıklı makalesinde, uluslararası ilişkileri ve küresel siyaseti yakından ilgilendiren ve yeni bir uluslararası aktör olarak öne çıkan Türk Devletleri Teşkilatı, ekonomik yönüyle ele alınmıştır. Yazar, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki devletlerin ekonomik görünümünü inceledikten sonra teşkilatın liberal ekonomik düzene entegrasyonunu incelemiştir. Ayrıca yazar, TDT üyesi ülkelerin ekonomik faaliyetleri itibarıyla küresel düzlemde serbest ticaret ağını güçlendirdiğine dikkat çekmiştir.

“100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Ekonomi Güvenliği” başlıklı makalesinde Şerife AKINCI TOK, ulus devletin en önemli unsuru ve güç öğesinin ise asli belirleyeni olduğunu belirttiği ekonominin günümüzde türlü tehditlerle karşılaşabileceğini hatırlatmıştır. Bu çerçevede ülkelerin sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomik büyüme ile güvenli bir ekonomiye sahip olmasının kritik bir öneme sahip olduğunu ve ulusal/uluslararası düzeyde ekonomik risklerin belirlenmesi ve tehditler karşısında ekonominin güvende tutulması gerektiğine dikkat çeken yazar, bu bağlamda Türkiye’nin durumunu analiz etmiş ve başta terör örgütleri PKK ve FETÖ olmak üzere çeşitli tehdit unsurları incelemiştir.

Ayten ÇALIŞ KURTÇU’nun “Kamu Diplomasisi Bağlamında Dijital Algı Yönetiminin Türkiye’nin Gelişim Politikalarına Olan Etkisi” başlıklı makalesi, kamu diplomasisinin en etkili ayağı hâline gelen dijital iletişim ile küreselleşen dijitalizmin algı yönetimindeki aktivasyonu ve bu çerçevede Türkiye'nin durumunu tahlil etmektedir. Makale, küresel güce dönüşmenin öncü sancılarını yaşayan ve hazırlıklarını yürüten Türkiye’nin, dijital algı yönetimi alanında ne tür bir uygulama haritasını oluşturması gerektiği sorgulamıştır.

Son olarak Bünyamin AKBULUT ve Murat ŞAHİN ise “Kentsel Yapıdan Kırsal Yapıya Dönüş: Samsun Tekkeköy İlçesi Örneği Üzerinden Tersine Göç” başlıklı bir makaleleri ile diğer yazılardan farklı olarak okurlarımızı sosyoloji alanına götürmektedir. Yazarlar, kırsal alanlara göç yöneliminin olması durumunda, bunun yarattığı sosyal ve mekânsal değişimin bireylerde nasıl bir etki yarattığının ortaya konulmasını amaçladıkları çalışmalarında Tekkeköy İlçesi örneği üzerinden kent yaşayanlarının beklentilerindeki farklılaşma sonucunda kırsal yaşama yönelimin arttığını ortaya koymuşlardır.

15. cildimizin 2. sayısının, esasen 68. sayımızın, okurlarımız ve akademik hayatımız açısından faydalı olmasını diliyor, emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum.

Prof. Dr. Yalçın SARIKAYA
Editör



İÇİNDEKİLER

Yalçın SARIKAYA  Editörün Notu
Editor’s Note
161-162
Ümit Ömer KILIÇ 

(Araştırma Makalesi)
Putin Rusyası’nın Hindistan Politikası 
India Policy of Putin's Russia

165-208
Dilay NAKIŞ

(Araştırma Makalesi)
Liberal Ekonomi Bakışıyla Türk Devletleri Teşkilatı
Organization of Turkic States from A Liberal Economic Perspective

211-253
Şerife AKINCI TOK

(Araştırma Makalesi)
100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Ekonomi Güvenliği 
At 100th Anniversary, the Republic of Türkiye's Economic Security

255-287
Ayten ÇALIŞ KURTÇU

(Araştırma Makalesi)
Kamu Diplomasisi Bağlamında Dijital Algı Yönetiminin Türkiye’nin Gelişim Politikalarına Olan Etkisi 
In the Context of Public Diplomacy Digital Perception Management's Impact on Türkiye's Development Policies

289-315
Bünyamin AKBULUT &
Murat ŞAHİN

(Araştırma Makalesi)
Kentsel Yapıdan Kırsal Yapıya Dönüş: Samsun Tekkeköy İlçesi Örneği Üzerinden Tersine Göç
Return from Urban Structure to Rural Structure: Reverse Migration through the Example of Samsun Tekkeköy District

317-343

 

 

 

Tamamını okuyun...